معرفی ساز کالیمبا
آموزش ساز کالیمبا
امروزه یکی از ساز های مورد توجه جوانان کالیمبا ست که طرفداران زیادی هم پیدا کرده است از رو لازم دانستیم تا به بررسی این ساز خوش صدا بپردازیم. برای معرفی ساز کالیمبا ابتدا باید با خاستگاه و تاریخچه این آلت موسیقی آشنا شویم. آفریقا زیستگاه و زادگاه سازهای بومی و محلی بسیاری است که امروزه برخی از آنها برای مردمان سایر نقاط جهان نیز شناخته شدهاند. ساز کالیمبا یکی از سازهای موسیقی بومیان آفریقا است که بیشتر در شمال شرق آفریقا دیده میشود. زیستگاه اصلی این ساز کشورهای کنگو و زیمبابوه است.
ساختار ساز کالیمبا
کالیمبا از خانوادهی سازهای تیغهای خودصدا (Lamellophone) است. هنگام نواختن این ساز با ارتعاش یک یا چند تیغه صدا تولید میشود. از نمونههای دیگر این خانواده از سازها میتوان به «زنبورک» اشاره کرد.
تیغههای ساز روی یک جعبهی صوتی چوبی قرار گرفتهاند و روی جعبه حفرههایی برای تشدید صدا ایجاد شده است. گاهی در ساخت این ساز از نیروی مغناطیس و آهنربا برای تقویت صدا استفاده میشود. در این حالت قطعات کوچک آهنربا داخل جعبه صدا نصب میشوند.
برای
معرفی ساز کالیمبا باید نحوه نگهداری و نوع چوب این ساز نیز مورد بررسی قرار گیرد. چون این ساز عموما در محیط های خشک آفریقایی تولید شده، طراحی آن به شکلی است که در برابر رطوبت مقاومت چندانی ندارد، اما امروزه با مدل های بسیار زیادی که تولید شده، میتوان کالیمبا را نیز در محیط های متفاوتی استفاده کرد.
نحوه نواختن ساز کالیمبا
بخش فلزی از دو قسمت تیغه ها و پایه های نگه دارنده تیغه ها تشکیل می شود که عموما در هر کالیمبا هردو از یک جنس ساخته می شوند. در تولید تیغه ها نیز مانند بخش چوبی، سلیقه های متفاوتی وجود دارد اما عموما با استفاده از آلیاژ فولاد و یا آلومینیوم سخت و یا فلزهای اروپایی ساخته می شوند. ابعاد و ضخامت این تیغه ها تعیین کننده نت ها و میزان کشش نت ها می باشند. هرچه طول تیغه ها بیشتر باشد نت ها بم تر می باشد. با استفاده از تناسب ضخامت و طول تیغه ها، می توان تعداد نت ها و اکتاو نت ها را مشخص نمود. به همین دلیل است که تیغه های مرکزی طول بلندتری دارند اما ضخامت آن ها نسبت به دو بخش سمت چپ و راست متفاوت می باشد تا تمامی تیغه ها کشش نت یکسانی داشته باشند.
نام های دیگر ساز کالیمبا
نواختن این ساز معمولا کار سادهای است. البته همانطور که گفته شد در مناطق مختلف آفریقا در این ساز تغییراتی ایجاد شده است. این تفتوت ممکن است در تعداد دکمههای فلزی‚ اندازه ساز و یا موارد دیگری باشد. جالب است بدانبد که این تغییرات باعث شده که هر یک از این سازها با نامهای متفاوتی مانند اریمبولا‚ مبریا‚ اِمبی یرا و … شناخته شوند.
ابعاد و وزن کالیمبا
طول این ساز تیغهای ۱۸، عرض آن ۱۳ و ارتفاعش ۳ سانتیمتر است، وزن تقریبی کالیمبا بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم است. ناگفته نماند که چکش کوک در جعبهی آکبند ساز موجود است.
انواع مختلف کالیمبا
امروزه انواع مختلف کالیمبا برای انطباق با صنعت موسیقی مدرن وجود دارد اما حفظ تاریخ به این مساله بستگی دارد که یک کالیمبای واقعی چه شکل و چه صدایی دارد. کالیمبا امروزه انعطاف پذیر و متناسب با هر نوازنده ساخته می شود. سه نوع کالیمبا با مارک تجاری وجود دارد که تربل، سلست و آلتو نام دارند. هرکدام از آنها به خاطر کلیدهای فلزی منحصربه فرد از نظر ظاهری به هم شبیه هستند اما در عملکرد کلی و جزئیات با هم تفاوت دارند.
- کالیمبای تربل دارای محدوه 17 نت است که یک جعبه صدا دارد و صدای آن شدت بیشتری نسبت به انواع دیگر دارد.این ساز نوع اصلی کالیمبا است که توسط هیو تریسی در سال 1960 به جهان عرضه شد و به یک ساز کالیمبای مناسب برای افرادی که دستان کوچکی داشتند تبدیل شد.
- کالیمبای سلست یکی دیگر از ساخته های هیو تریسی است. سلستو دارای17 نت و یک صفحه صدای صاف است که صدای واضحی دارد اما درجه آن نسبت به تربل کمتر است. سلست نوع دیگری از نواختن موسیقی است که موسیقی را در بدن نوازنده به جریان می اندازد و باعث آرامش ذهن می شود.
- کالیمبای آلتو امروزه به محبوب ترین نوع کالیمبای هیو تریسی تبدیل شده است. این ساز تنها با 15 نت و صفحه صدای مشابه آلتو ساخته شده است. کالیمبای آلتو به خاطر نحوه استفاده آسان از آن محبوبیت زیادی پیدا کرده است. کالیمبای آلتو همچنین به دلیل امکان بالای تنظیمات آن قابلیت سازگاری با نت های موسیقی امروزی را دارد.