• شماره تماس آکادمی موسیقی سرنا :    32238651-026      32287019-026       09306460639
  • آدرس آموزشگاه موسیقی سرنا  :  کرج ، بلوار مانی، کوچه مانی یک، انتهای کوچه 
  • شماره تماس آکادمی موسیقی سرنا :    32238651-026      32287019-026       09306460639
  • آدرس آموزشگاه موسیقی سرنا  :  کرج ، بلوار مانی، کوچه مانی یک، انتهای کوچه
  • شماره تماس آکادمی موسیقی سرنا :    32238651-026      32287019-026       09306460639

 اصول آموزش سنتور 

برای آموزش سنتور نوازی و یا حتی هر ساز دیگر باید طبق اصول و برنامه ریزی مختص آن ساز پیش رفت. یک نوازنده حرفه ای سنتور می بایست تما جنبه های ساز خود را بشناسد و بر طبق اصول سنتور نوازی اجرا نماید.
در کلاس های آموزش سنتور نوازی آموزشگاه سورنا برای شروع  دوره سنتور نوازی دو کتاب آموزش مقدماتی سنتور نوازی استاد فرامرز پایور و شیوه سنتور نوازی پشنگ کامکار به موازات هم آموزش داده میشود. این دو کتاب اثری جاودان از دو سنتور نواز و آهنگ ساز کشور عزیزمان می باشد.
در فصول ابتدایی این دو کتاب توضیحات و روش های مضراب زدن به صورت صحیح، آموزش داده شده و در ادامه تمرینات، اصطلاحات و علایم و روش های سنتور نوازی به صورتی توضیح داده شده که در انتهای این دو کتاب هنرجو می تواند بر اجرای نت های بیشماری تسلط کامل داشته باشد.
 

 

نت یا الفبای موسیقی درسنتور:

۱- برای نوشتن اصوات موسیقی احتیاج به علاماتی داریم که به وسیله‌ی آنها اصوات را ثبت نماییم. این علامات به این شکل  یا   هستند و به نام نت (note) خوانده می شوند. نت‌های سنتور را روی ۵ خط موازی و مساوی می‌نویسند و به این ۵ خط حامل می‌گویند. خطوط حامل از پایین به بالا شمرده شده و نت‌های موسیقی از چپ به راست بر روی و بین خطوط حامل نوشته می‌شوند.
 تعداد نت‌های موسیقی یا الفبای موسیقی  هفت عدد است که اسامی آنها به ترتیب عبارتند از: «دو»، «رِ»، «می»، «فا»، «سُل»، «لا» و «سی». این هفت نت سه بار تکرار می‌شوند که مجموعاً بیست و یک صدا در سنتور ایجاد می‌کنند(به استثنای نت‌های «می» و «فا» که شش بار تکرار می‌شوند.
برای شناختن نت‌های موسیقی روی حامل علامتی به نام کلید سُل ابداع شده که چنانچه در اول حامل قرار گیرد، نتی که روی خط دوم نوشته شده به نام نت سُل خوانده می‌شود. همانطوری که در بالا گفته شد، چون نت‌های موسیقی ترتیب معینی دارند و به طور منظم دنبال هم نامیده می‌شوند. با معلوم شدن محل نت سُل روی حامل محل بقیه‌ی نت‌ها نیز به سهولت معلوم می‌گردد.

ارزش زمانی نت ها در سنتور:

معمولاً صداهای موسیقی دارای کشش‌های مختلفی هستند. مثلاً ممکن است گاهی نتی را به مدت زیادی به صدا درآورد و یا اینکه فوراً پس از به صدا درآوردن، آن را قطع کرد یا چند نت را دنبال هم اجرا نمود و یا در بین نت ها مقداری سکوت کرد. برای تعیین مقدار کشش نت‌ها و یا سکوت بین آنها قدم آهسته‌ی سربازان را که تقریباً به گوش همه‌ی مردم آشناست مقدار معین کشش فرض می‌کند و فاصله‌ی بین هر قدم را یک ضرب می‌نامند و به این شکل   نشان می دهند(منظور همان خط عمودی است که به نت وصل شده) که نام آن را سیاه گذاشته‌اند. پس نتی که به صورت سیاه نوشته می‌شود، باید یک ضرب یا یک قدم کشش داشته یعنی صدای آن به اندازه‌ی یک ضرب ادامه داشته باشد.
 

مضراب سنتور:

مضراب‌ها ابزارهای چوبی نواختن سنتور هستند. یک مضراب تشکیل شده از : حلقه مضراب،ساقه مضراب و سر مضراب که امروزه با نمد پوشانده شده. طول مضراب معمولا ً ۲۲ سانتی‌متر است. سر مضراب را معمولا با نمد می پوشانند تا در برخورد با سیم ها صدای لطیف تری را ایجاد  کنند. مضراب‌ها از لحاظ وزن کلی ، وزن سر مضراب ، شکل حلقه و نوع جنس چوب با هم تفاوت دارند.در نواختن سنتور از دو نوع مضراب لخت (ساده) و نمد‌دار استفاده می‌کنند. همچنین مضراب ها از لحاظ سر مضراب آنها به دو نوع  سر پهن و باریک تقسیم می‌شوند.مضراب سر پهن را معمولا ً بدون نمد استفاده می‌کنند.بهترین مضراب‌ها از جنس گل‌سرخ، ازگیل و گردو هستند.  ولی از چوب گردو،شمشاد، یاس بنفش و گلابی نیز ساخته می‌شوند.

 کلید یا چکش کوک سنتور:

چکش سنتور وسیله‌ای است برای کوک کردن سنتور که معمولا ً از جنس فلز، چوب و پلاستیک ساخته می‌شود.

 

نظرات كاربران :