مزایای آموزش موسیقی کودکان
برای دانستن اهمیت موسیقی در زندگی کودکانمان باید از مزایای شگفت انگیزی که یادگیری موسیقی در همه بخش های زندگی کودک دارد آگاه باشیم. البته باید بدانیم به چه نحوی ، در چه سنی و در چه محیطی این کار را انجام دهیم.
1. افزایش هوش کودک:
فرایند یادگیری موسیقی و درگیر شدن بچه ها با موسیقی باعث افزایش ضریب هوشی IQ و هوش هیجانی EQ میشود. این بدان خاطر است که موسیقی از بخش های مختلف مغز استفاده می کند و باعث افزایش کارکرد آن میشود.
2. توانایی درک بهتر مفاهیم:
قدرت ذهنی و تصویر سازی کودکانی که موسیقی کار می کنند به مرور زمان بیشتر می شود .آنها با یادگیری موسیقی به مرور در میابند که به چه صورت توانایی درک اطلاعات و مفاهیم را داشته باشند.
3. افزایش خلاقیت:
خلاقیت در هر فردی متفاوت است اما این خصوصیت میتواند یعنی قدرت تجسم و خلاقیت با تمرین موسیقی تقویت شود و در نتیجه می تواند در سایر بخش های زندگی ازآن استفاده شود.
4. ایجاد آرامش و افزایش تمرکز:
آرامش موهبتی بسیار گرانبها است. هر چه آرامش در انسان بیشتر باشد تمرکز بالاتر میرود. بیشتر بچه ها با تکنیک هایی که در موسیقی یاد میگیرند، آرامش بیشتری پیدا کرده و از پرخاشگری آنها به مراتب کم میشود.
5. افزایش روابط اجتماعی و نحوه برخورد با دیگران:
بعضی از کودکان برای ارتباط با دیگران دچار ضعف هستند و این نقصان باعث گوشه گیری و از دست دادن اعتماد به نفس کودک میشود.از آنجایی که کلاس های موسیقی کودک اکثرا بصورت گروهی برگذار میشود،کودک آموزش میبیند تا نحوه ارتباط با دیگران را یا بگیرد و این ضعف را از بین ببرد.
6. افزایش قدرت تصمیم گیری و داشتن استقلال:
داشتن استقلال و قدرت تصمیم گیری کاری بسیار مشکلی است.هر چه فرد اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد بهتر میتواند تصمیم گیری کند. بطور مثال کودکی را فرض کنید که در یک اجرای موسیقی باید سازی را بنوازد کافیست مقداری اعتماد به نفس و قدرت تصمیم گیری خود را از دست بدهد در آن لحظه امکان خراب شدن اجرا بسیار میشود ولی کودک با تمرین یاد میگیرد که به چه نحوی با استرس و پایین آمدن اعتماد به نفس خود کنار بیاید و بر آن غلبه کند.
7. بهتر شدن عمکرد درسی:
برخی از والدین تصور می کنند که فعالیت موسیقی برای کودک باعث کاهش عملکرد درسی و نرسیدن به درس می شود در صورتی که تحقیقات برعکس این را نشان داده اند. طبق تحقیقاتی که در مدارس آمریکا انجام شده است نمره و عمکلرد درسی دانش آموزانی که ساز مینواختند بهتر از سایر بچه ها بوده است. که دلیل اصلی آن افزایش تمرکز با تمرین های موسیقی است که دردرس خواندن هم تاثیر مثبت می گذارد.
8. تقویت زبان:
شباهت زیاد یادگیر موسیقی به یاگیری زبان باعث تقویت و یادگیری بهتر زبان های خارجی در کودکانی که فعالیت موسیقی انجام می دهند می شود.
9. کاهش استرس و افزایش بهبود خواب:
هر چه در مورد آرامش دادن موسیقی هنگام گوش کردن و یا نوازندگی بگوییم کم است. گویی انسان در زمانی که با موسیقی سر کار دارد در دنیای دیگری بسر میبرد و این همان است که آرامش نام دارد.
10. اثرات جسمی و روحی موسیقی بر کودکان
از ابتدای تاریخ بشریت، موسیقی بعنوان یک نیروی شفابخش مطرح بوده است. جمله معروف ارسطو “وقتی می شنویم (موزیک یا شعر) را، روحمان تلطیف می شود”
تحقیقات مختلفی در دوره های اخیر بر روی تاثیرات موسیقی بر ذهن و جسم انسان انجام گرفته است. اما از معدود تحقیقات معتبر صورت گرفته در زمینه تاثیر موسیقی بر کودکان، ما به سراغ دانشکده معروف Manhattanville رفته ایم. تحقیقات این کالج معتبر نشان میدهد که:
“موسیقی توانایی های شناختی، احساسی و جسمی کودک را توسعه می دهد”
و اما مجله بسیار معتبر تایم نیویورک اعلام کرده که طبق تحقیقات جدید انجام شده، “توانایی های جدیدی به مغز کودک بعد از شروع یادگیری موسیقی، اضافه می شود”
بعنوان مثال مغز کودک، برخی صداها را که قبلا حتی نادیده می گرفته، بعد از آموزش موسیقی، درک می کند!
از سوی دیگر شورای ارتباطات و رسانه آمریکا (Council on Communications and Media ) در مقاله ای عنوان می کند که “یادگیری موسیقی در کودکان سبب توسعه روابط اجتماعی آنها به شکل چشم گیری می شود. همچنین رفتار و اخلاق کودک را از انفرادی و انزوا به سمت اجتماعی و اجتماع سوق می دهد”
مقایسه با روش های سنتی آموزش موسیقی کودک
در روش های سنتی آموزشها اغلب به صورت انفرادی می باشد و قابلیت استفاده از فعالیت های گروهی و افزایش و تعامل کودکان با یکدیگر کم است.
در روش های قدیمی به دلیل رسمی بودن کلاس های موسیقی و سخت بودن شروع آموزش کودکان، امکان انگیزه و اشتیاق در کلاس و لذت از بردن از تمرین موسیقی کمتر است.
این متد ها بر مبنای یک مسیر وفرایند آموزشی بری کودکان پیش می رود که کودکان را در طول مسیر یادگیری موسیقی همراهی می کند .
بر خلاف روش های سنتی، در این روش ها نقش والدین و تاثیر گذاری آنها بر یادگیری کودک بیشتر می باشد که باعث علاقه مندی و انگیزه بیشتر کودکان در خارج از کلاس و محیط منزل برای تمرین موسیقی می شود.
بهترین سن کودکان برای یادگیری موسیقی
تا به حال به این نکته بسیار مهم فکر کرده اید که از چه سنی به کودک خود موسیقی را یاد دهید و اصلا موسیقی چه تاثیراتی بر ذهن و رفتار کودک دارد؟ در این پست، با کمک تحقیقات جدید انجام شده در موسسات خارجی به این سوال ها پاسخ می دهیم.
(اما اینکه از چه سنی موسیقی را به کودک یاد بدهیم که دلزده نشود نکته بسیار مهمی است.)
سن رسمی کودک برای آموزش موسیقی ۳ سالگی است. چون بخش هایی از مغز کودک که با موزیک سرو کار دارند، تا سه سالگی به بلوغ می رسند.
در این سن نیاز است که والدین خصوصا مادر، نظارت بیشتری بر کودک جهت یادگیری موسیقی کند. حتی توصیه می شود از یادگیری اولیه در خانه شروع کنند تا مبادا با یک اتفاق مثل رقابت با همکلاسی های کاربلدتر، کودک از موسیقی دلزده شود.روش های متنوع و خلاقانه ای جهت آموزش موسیقی به کودکان وجود دارد. اما مهم روش های ساده و اصولی هستند که هم موسیقی را سریع تر به کودکان آموزش دهند و هم در آنها سردی و دلزدگی ایجاد نکنند.