نگهداری از ویولن
نکاتی برای نگهداری از ویولن
مطلوبترین شرایط نگهداری از ویولن
اگر از ویلن خود خوب مراقبت کنید می توانید انتظار داشته باشید که ویلن شما صدای خوبی داشته باشد. برای آن که نوازنده خوبی باشید فقط به دنبال یادگیری نواختن این ساز نباشید، بلکه یادگیری طرز نگهداری از آن را نیز به یاد بگیرید.
دور نگه داشتن ویولن از تغییرات بالای دما
ویلن سازی بسیار ظریف، شکننده و حساس است از قرار دادن ساز خود در محیطهایی که دارای تغییرات شدید دمایی هستند خودداری کنید. بنابراین اگر به طور مداوم در معرض تغییرات دمایی قرار بگیرد در نهایت یا ترک خواهد خورد و یا قطعات مختلف آن از هم جدا میشوند و در بهترین حالت نیز رنگ چوب ساز تغییر داده خواهد شد. در نتیجه مکانهایی همچون کنار پنجره در مجاورت نور مستقیم خورشید، زیرزمین، اتاقهای زیر شیروانی، کنار رادیاتور یا بخاری و یا صندوق عقب ماشین به هیچ وجه مکان مناسبی برای نگهداری ویولن شما نمیباشند.
دور نگه داشتن ویولن از رطوبت
ویولن این ساز حساس و ظریف چوبی، واکنش سریعی در برابر رطوبت از خود نشان داده و نوسانات دائم در کوک از کوچکترین علائم فرسایش آن توسط رطوبت شمرده میشود. باد کردن چوب بدنه، آب شدن چسب چوب و جابهجا شدن خرک و دیگر اجزای ساز نیز از عوارض قرار گرفتن در معرض رطوبت زیاد میباشند.
پرهیز از خشکی مفرط
همانطور که رطوبت زیاد برای این ساز مضر است خشکی بیش از اندازه محل نگهداری نیز میتواند صدمات جبران ناپذیری را برای ویولن شما به دنبال داشته باشد. میتوانید برای خنثی کردن خشکی بیش از حد محیط، گاهی اوقات اسفنج مرطوبی را در داخل بدن ساز خود قرار دهید.
نگهداری ساز در جعبه مخصوص ویولن
زمانی که از ویولن خود استفاده نمیکنید میتوانید با قرار دادن آن درون محفظه با کیفیت و محکم از بروز آسیبهای احتمالی در اثر غفلت و سهلانگاری جلوگیری نمایید. کیف یا جعبه ساز شما باید از داخل دارای فنربندی باشد تا در صورت رها شدن ساز از دستتان میزان آسیب وارده به کمترین حد ممکن کاهش یابد. همچنین مکانهایی مانند پشت در اتاق خواب یا کنار و پشت چوب لباسی نمیتوانند مکانهای مناسبی برای تامین امنیت ساز شما باشند.
تمیز نگه داشتن ویولن
سعی کنید همیشه ویولن خود را تمیز کنید ونهایت دقت را در این زمینه بکار ببرید. اجازه ندهید گرد و خاک، غبار یا صمغ روی بدنه ساز شما جمع شود. ویولن خود را بهطور مستمر و با دستمال نخی ونرمی تمیز کنید. وجود گرد و غبار روی سیمها و درون مکانیسم ویولن در طول زمان باعث ایجاد اختلال و در نهایت کاهش کیفیت صدای ساز شما خواهند شد.
نحوه تمیز کردن ویولن
ایدهآلترین پارچه برای تمیز کردن پیانو پارچههای کهنه ابریشمی یا کتان میباشند که در این بین جنس کتان اولین گزینه انتخابی خواهد بود.

- می توانید با استفاده از یک تکه کاغذ فضاهای باریک شکافهای f و خرک را تمیز کنید.
- جهت جلا دادن ویولن از روغن جلای مناسب و مرغوب استفاده کنید. دقت داشته باشید به هیچ وجه روغن نباید در بدنه چوبی ویولن نفوذ کند.
- به یاد داشته باشید سطح سیمها را با مواد مخصوص string cleaner تمیز کرده و در صورت عدم دسترسی به این مواد به یک تکه پارچه نرم بسنده کنید
- توجه کتید که به هیچ عنوان برای تمیز کردن سیمها از بکار بردن مستقیم الکل با غلظت بالا پرهیز نمایید. زیرا احتمال چکیدن آن بر سطح ساز و صدمه به رنگ بدنه وجود دارد. همچنین بسیاری از سیمها بر اثر استفاده از الکل به شدت مستهلک و آسیبپذیر خواهند شد.
- چوب آرشه را با الکل پاک کرده و دقت کنید که رطوبت به موی آرشه نرسد.
- و بعد از هر بار اجرا، با استفاده از دستمال کاغذی یا دستمالی نرم و لطیف گردههای کلیفون موجود روی صفحه رزونانس را پاک کرده و گردههای موجود روی گریف و سیمها را نیز با استفاده از انگشتتان از بین ببرید.